DEN INDISKA SKÅDESPELERSKAN SHEENA CHOHAN KORSAR GRÄNSER FÖR ATT UNDERVISA OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Sheena Chohan är inte bara ett vackert ansikte. Som ambassadör för Ungdomar för mänskliga rättigheter i Sydasien förändrar hon miljontals människors liv.
Skådespelerskan Sheena Chohans intresse för mänskliga rättigheter började tidigt. Under sin uppväxt i Indien såg hon att trots att det var ett ”andligt land” förekom det även problem med diskriminering. ”En av de viktigaste frågorna i Indien är att kvinnor ständigt diskrimineras mot och inte behandlas lika”, säger Chohan. Detta inkluderar att 29 procent av indiska kvinnor misshandlas i hemmet.
Efter att ha vunnit skönhetstävlingen Miss Calcutta och ”Jag är Röst”-kategorin för Miss Universe Indien fick Chohan snart göra filmroller, reklam och modelluppdrag. ”Medan jag gjorde allt det här tänkte jag: ’Nu är tiden jag kan göra något med mitt liv för ett syfte som är större än mig själv’”, förklarar Chohan. Hon fann det syftet hos internationella Ungdomar för mänskliga rättigheter (YHRI). ”Det var ett svar på frågan som jag letade efter angående ojämlikhet mellan män och kvinnor.”
Nu som ambassadör för YHR Sydasien skapade Chohan vykort med sin bild och de 30 artiklarna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (UDHR) och YHRI:s webbadress. När fans bad om autografer tog hon fram ett vykort, skrev på det och räckte över det och gav ut tusentals.
Hon nådde ännu längre ut till skolor och levererade seminarier på alla utbildningsnivåer. Förändringen hos eleverna var så tydlig att skolans chefer snart införde YHRI i läroplanen. Chohan nådde till slut över 7 000 elever. Detta inkluderade Whistling Woods International, en av Indiens främsta filmskolor, där hon höll ett seminarium för 500 elever som i sin tur gjorde filmer baserade på en specifik artikel i den allmänna förklaringen. När Chohan blev värd för tävlingen Lovello Miss World Bangladesh uppmuntrade hon skönhetsdrottningarna att använda deras plattform för att förespråka mänskliga rättigheter. Sedan, som den nya presentatören för Bangladeshs Premier League (cricket) på landets främsta tv-program, sade hon: ”I det ögonblicket tänkte jag: ’Okej, så jag har den här plattformen, hur kan jag använda den för att sprida budskapet om mänskliga rättigheter ännu längre?’” Som svar på det talade hon inte bara om mänskliga rättigheter på sitt program, utan arbetade även med den lokala YHR Bangladesh-avdelningen som höll namninsamlingar, gjorde marscher och höll föreläsningar. Nu använder 49 universitet YHRI:s material. Chohan talade om mänskliga rättigheter under alla medietillfällen och fick därmed smeknamnet ”Människorättstjejen” och nådde miljontals människor i Sydasien. Lär dig mer om hennes arbete på sv.scientology.tv/SChohan.
AGERA
Få mänskliga rättigheter att bli kända och efterlevas
Varje år den 18 juli firar vi Mandela-dagen, en dag att inte bara komma ihåg en humanitetsförkämpe och världsledare, utan även att föra vidare hans arv av människorättsaktivism i varje del av denna värld.
Som Nelson Mandela sade: ”Det som räknas i livet är inte enbart det faktum att vi har levt. Det är skillnaden vi har gjort i andras liv som kommer att avgöra innebörden av det liv vi lever.”
Du kan göra verklig skillnad i andras liv genom seminarier, namninsamlingar, konsttävlingar och alla andra kreativa metoder att nå människor och lära dem om deras mänskliga rättigheter.
Beställ materialet du behöver för dessa aktiviteter på EnadeForManskligaRattigheter.se och UngdomarForManskligaRattigheter.se. Låt oss veta dina planer och berätta för oss vad du gjorde. Skicka din berättelse med foton och videor.
Genom att arbeta tillsammans på denna globala kampanj kan vi garantera att mänskliga rättigheter är kända och respekteras av alla.
HUR DU KAN HJÄLPA TILL
Du kan omedelbart börja stödja den internationella rörelsen för mänskliga rättigheter genom att bli medlem i Enade för mänskliga rättigheter. Enade för mänskliga rättigheter hjälper individer, utbildare, organisationer och myndigheter i alla delar av världen att göra folk mer medvetna om Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.